Забележителности

Седемте рилски езера


Седемте рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България, част от Стоте национални туристически обекта. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височинаИмето на всяко от Седемте рилски езера има връзка със специфични външни особености на даденото езеро. Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата заради прозрачността на водите, които предлагат видимост в дълбочина. Следващо по височина на разположение е Окото (Сърцето), което е с почти идеална овална форма. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България – дълбоко е 37,5 м. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е Близнака. Това е най-голямото по площ езеро от Седемте рилски езера.

Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плиткото езеро е Рибното езеро. Най-ниското от езерата е Долното езеро. В него се събира водата, която изтича от останалите. Долното езеро дава началото на река Джерман.

Урдини езера


Урдините езера са езерна група с ледников произход в Рила планина. Те не са развити като туристическа забележителност толкова добре, колкото Седемте рилски езера, тъй като са разположени в най-труднодостъпните части на Северозападна Рила. Урдините езера са разположени в западната част на Урдиния циркус. Те са шест на брой и имат следните имена — Сухото, Рибното (да не се бърка с Рибното езеро от Седемте езера), Триъгълнка, Ботаническото (Удавника), Голямата Паница и Малката Паница[1]. От Урдините езера изтича Урдина река, която е приток на Черни Искър.

Скакавишки водопад


Скакавица е името на най-високия водопад в планина Рила. Намира се в Национален парк Рила. Водопадът е разположен на река Скакавица в Скакавишката долина в подножието на източния склон на връх Кабул, Северозападна Рила. Той се намира на 1950 m надморска височина, а височината, от която пада водата, е 70 m.

Скакавица е основен туристически обект в областта. Това се дължи и на вековните гори от бяла мура, които го заобикалят.

 

Овчарченски водопад


Намира се в северното подножие на планината Рила, в близост до село Овчарци и до град Сапарева Баня. Това е най-ниско разположеният водопад в Рила – на 900 метра надморска височина. Намира се по течението на река Горица, събираща води от склоновете на върховете Крива Соспа, Каменна мандра и Кабул. Водопадът е висок 39 м. и в долната си част образува тераса. До него се достига по екопсътека, започваща от горния край на село Овчарци и достигаща до местността „Соколов изглед“ на 1200 метра надморска височина. Освен големия водопад, нагоре по течението на реката могат да се видят и още шест по-малки водопада с височина 5-15 метра.

Рилски манастир


Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Покрай него тече Рилска река. Това е най-големият манастир в България — 5 етажа, като видими са 4 от тях. Манастирът „Свети Иван Рилски“ е построен на мястото на стара постница през 927-941 г. от Иван Рилски (според някои автори от неговите ученици) в Рила планина. През 1778 г. манастирът “Св. Иван Рилски” става жертва на стихиен пожар. Възобновен е през 1784 г. от Алекси Рилец, който през 1816-1819 г. проектира и строи източното, северното и западното крило. Значителна част от манастира е опожарена отново през 1833 г., като възстановяването му отново е извършено от Алекси под ръководството на тогавашния игумен Йосиф Строителя. Днес ансамбълът на манастира обхваща територия от 8800 кв. м, от които 5500 кв. м застроена площ.

Манастирските крила, изградени по различно време на 4 и 5 етажа, заобикалят от всички страни единствения двор във форма на неправилен петоъгълник.

Сапарева баня


Градът е известен с неговата гореща минерална и чиста планинска вода. Тук се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан (103 ºС). Минералната вода в Сапарева баня притежава изключителни лечебни качества. Била е високо ценена и употребявана като лек от траки и римляни. Водата успешно лекува заболявания на:
опорно-двигателен апарат – артрити, артрози, възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите, травми, състояния след счупвания, болест на Бехтерев, подагра и други;
периферна нервна система – дискови хернии, дископатии, полиневропатии, възпаление на нервните коренчета и плексоси; отравяния със соли на тежки метали(олово, манган и др.); горни дихателни пътища – синуити, фарингити, трахеити и др.; поражения на централната нервна система-рехабилитация след мозъчни инсулти.